iranian

هتل ایرانیان قزوین

iranian

هتل ایرانیان قزوین

۴ مطلب در مهر ۱۳۹۸ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

در مورد علت نامگذاری قزوین نظرات متعددی در متن های تاریخی مطرح شده است. هتل ایرانیان قزوین به بررسی این نامگذاری پرداخته است. همراه هتل ایرانیان از زیباترین هتلهای قزوین باشید، تا با هم به جزئیات این عقاید بپردازیم.

نامگذاری قزوین با واژه کش وین

تاریخ نگاران عقیده دارند که واژه “قزوین” از جمله “این کش وین” گرفته شده است. به این شرح که وقتی سرکرده سپاه کسرا به هنگام نبرد، در صف لشکریان خود خللی دید، با عبارت “این کش وین” (یعنی به آن کنج بنگر) زیر دست خود را مأمور رفع خلل کرد. در نتیجه سپاهیان او پیروز شدند. آن گاه در آن محل شهری بنا کردند و آن را “کشوین” نامیدند. در دوره اسلامی، عرب ها، این واژه را معرب کرده و آن را “قزوین” نامیدند.

نامگذاری قزوین

عقیده یونانیان

عقیده یونانیان در این مورد بر این است که پیش از دوران هخامنشی، مردمی که آن ها را “کاسی” یا “کاسیت” می نامیده اند، در کرانه باختری دریای قزوین می زیستند. به گفته بعضی از تاریخ نگاران یونانی و آریایی، جزو نژاد “میت تانی” به حساب می آمدند. این قوم ظاهراً مدت ها پیش از مادها به ایران آمده اند. سپس قرن ها در کرانه باختری دریای کاسپین (خزر) استقرار یافته بوند. نام قزوین نیز از نظر آنان، از نام دریای کاسپین گرفته شده است.

برگرفته از حوادث طبیعی

نگرشی دیگر، وجه تسمیه قزوین را متأثر از موقعیت طبیعی، جغرافیایی و حوادث تاریخی روی داده در آن می داند. گفته می شود که کوهستان های شمالی قزوین همواره زیستگاه مردمان سرکش بوده است. آبادی های دشت قزوین پیوسته دست خوش تاخت و تاز و تاراج طایفه های گوناگون قرار داشته است.

به فرمان حاکم وقت، برای جلوگیری از تاخت و تاز کوه نشینان، یک دژ در مدخل کوهستان شمالی قزوین و دژ بزرگ دیگری برای استقرار سپاهیان در محل کنونی قزوین بنا کردند. اولی را “دژ بالا” و دومی را “دژ پایین” نامیدند که با گذشت زمان، نام “دژ پایین” دچار دگرگونی شده و به “دژپین”، “گژوین” و سپس “کشوین” تبدیل شده است. در دوران شاپور ذوالاکتاف قلعه ای – در جای همان دژ – بنا کرده و همان کشوین نامیده شد. این نام در دوره اسلامی معرب شده و به قزوین تغییر یافته است.

کهن ترین سند

کهن ترین سند درباره نام” قزوین” نوشته “قداثر بن جود” است که در نیمه دوم سده سوم ه. ق می زیست. نام قزوین به فارسی “کشوین” خوانده می شد. کتاب “فتوح البلدان” نیز آن را “کشوین” یاد می کند. حمدالله مستوفی مورخ پر آوازه قرن هشتم ه. ق نیز از این شهر، تحت عنوان “کشوین” نام می برد. بعد از حمله اعراب، معرب گشته و قزوین نامیده شده است. مورخین غربی نام قزوین را برگرفته از «کاسپین » می دانند.

نامگذاری قزوین

از نظر لغوی این نام ترکیبی از دو جزء است که “وین” بر وزن “سین” (برهان قاطع و دهخدا) به معنی درخت، باغ و به ویژه انگور سیاه است. ولی درباره جزء نخست آن معنی روشنی وجود ندارد. در این راستا، استاد علامه دهخدا وجه تسمیه ای را نقل کرده اند و آن اینکه، قزوین مرکب از “کزو” به معنای پسته کوهی و “ین” نسبت است. به معنای سرزمین پسته که این وجه تسمیه به نظر می رسد به مراتب علمی تر و به حقیقت نزدیک تر باشد.

  • هتل ایرانیان
  • ۰
  • ۰

دشت قزوین از دیر باز محل تردد و مهاجرت و استقرار انسان ها بوده است. تپه های تاریخی واقع در جنوب این دشت، معرف قدیمی ترین دوران استقرار در این منطقه است. امروز در هتل ایرانیان قزوین می خواهیم به بررسی تپه های تاریخی دشت قزوین بپردازیم. با هتل ایرانیان یکی از بهترین هتل های قزوین همراه باشید. مهم ترین این تپه ها عبارتند از :

تپه زاغه

این تپه با وسعت حدود بیست هزار مترمربع، در هشت کیلومتری شمال شرق دهستان “سگزآباد” از توابع شهرستان بوئین زهرا قرار دارد. این تپه تقریبا دایره شکل و رأس آن کمتر از یک متر از سطح زمین های اطراف بالاتر است. تاریخ تقریبی استقرار در زاغه به اواخر هزاره ششم قبل از میلاد بر می گردد.

تپه های تاریخی قزوین تپه زاغه
اکتشافات زاغه

تپه قبرستان

از تپه های تاریخی کم ارتفاع، در فاصله سیصد متری غرب تپه سگزآباد (قره تپه) قرار دارد. بیشتر بقایای باستانی آن در زیر لایه های شن و ماسه ای سیلاب مدفون شده است. بر سفال های به دست آمده از این تپه نقوش هندسی، حیوانی و انسانی دیده می شود. آثار معماری به دست آمده نیز شامل بخش هایی از دیوار خانه ها، کوچه و نمونه کوزه فلزکاری است. به نظر می رسد که این تپه به تناوب یا مورد سکونت قرار گرفته و یا به عنوان قبرستان در طول هزاره پنجم تا اول قبل از میلاد مورد استفاده بوده است.

تپه های تاریخی قزوین تپه قبرستان
ظروف تپه قبرستان

قره تپه (سگز آباد)

یکی از تپه های تاریخی قزوین در شهرستان بوئین زهرا، قرار دارد. طول تقریبی این تپه از شمال به جنوب ۳۴۵ متر و از شرق به غرب ۳۰۰ متر است. اطراف تپه را زمین های کشاورزی فرا گرفته است. تپه زاغه در شمال شرق این تپه و تپه قبرستان در جنوب غربی آن واقع شده اند.

تپه های تاریخی قزوین قره تپه

تپه چهاربنه

محوطه تاریخی چهاربنه در ۱۰ کیلومتری غرب شهر بوئین زهرا و در فاصله ۳ و ۴ کیلومتری از محوطه زاغه و قبرستان قرار دارد. شکل طبیعی تپه چهاربنه به صورت یک فرورفتگی به عمق حدود ۲ متر از سطح زمین های اطراف است. مساحتی بالغ بر ۲۰۰۰ متر مربع دارد. سفال های بدست آمده از کاوش ها در این تپه دال بر وجود قدیمی ترین استقرار در دشت قزوین است.

تپه ابراهیم آباد (هزار جلفا)

تپه ابراهیم آباد در حدود ۲۰ کیلومتری جنوب قزوین و در نزدیکی نیروگاه شهید رجایی و در زمین کشاورزی روستای جلفا قرار گرفته است. ابعاد آن ۲۵۰ در ۲۵۰ متر است. دارای ارتفاع ۸ متری از سطح زمین های اطراف است. بر روی این تپۀ تقریبا ۵ / ۴ هکتاری، تکه سفال های نخودی منقوش، قرمز منقوش و مصنوعات سنگی اعم از ابزارهای سنگی به اشکال مختلف، دور ریز، سنگ مادر و نظایر آن به فراوانی دیده می شود.

تپه های تاریخی قزوین تپه ابراهیم آباد

روند دوره ای تپه های تاریخی قزوین

در آغاز هزاره اول پیش از میلاد تا زمان تشکیل دولت ماد، سراسر فالت ایران و از جمله منطقه مورد مطالعه شاهد حوادث و وقایع قابل ملاحظه ای بوده است. دولت ها و نیروهای قدرتمندی چون آشور، اورآتور، ایلام، قبایل ماد و سایر قدرت های ساکن منطقه شمال غربی و جنوب ایران نقش آفرینان آن بوده اند.

در حدود قرن نهم پیش از میلاد مادها اتحادیه ای از قبایل مختلف به وجود می آورند که مقر آن در درۀ “ابهرچای” (در ناحیه کوهستانی واقع در جنوب و جنوب غربی قزوین) بوده است.

پس از قدرت یافتن آشوری ها و وقوع جنگ هایی مابین آن ها و مادها در حدود قرن هفتم قبل از میلاد، نواحی تحت تسلط آشور به محدوده غرب قزوین و شرق همدان تا قسمت علیای دره قزل اوزن می رسد. قزوین در دوره های اولیه تاریخ به ویژه در دوره مادها و هخامنشیان نیز جزء مناطق مهم ارتباطی به شمار می آمد. در آن زمان، ناحیه کوهستانی جنوب و جنوب باختری قزوین، جزئی از قلمرو مادها به شمار می رفت. همواره اقوام و قبایل مختلف، از جمله آشوری ها و اقوام دیالمه طبرستان، بر آن تاخت و تاز می کردند.

تپه های تاریخی

ناحیه قزوین در دوران ماد، آباد بود. با توجه به این که هگمتانه پایتخت آنان بود، سرزمین قزوین به علت ارتباط مستقیم با آن از نواحی پادشاهی به شمار می رفت. در دوره هخامنشیان مردان ناحیه قزوین، به دلیری شهرت داشتند. پیرنیا از مردمانی در ناحیه قزوین یاد می کند که از فرستادن نماینده به نزد اسکندر و اظهار اطاعت خودداری کردند.

  • هتل ایرانیان
  • ۰
  • ۰

همواره درباره جاده ابریشم و کارایی آن برای دوره های گذشته صحبت شده است. امروز در سایت هتل ایرانیان قزوین می خواهیم این جاده استراتژیک را بررسی کنیم. با هتل ایرانیان، یکی از بهترین هتل های قزوین همراه باشید.

جاده ابریشم

با پیدایش نخستین اجتماعات بشری در عصر پیش از تاریخ و برقراری روابط اجتماعی و اقتصادی میان آنها و ظهور اختلاف های گوناگون و در پی آن تصادفات و منازعات نظامی، پدیده طبیعی – تاریخی راه و راهداری و مسائل مربوط به آن مورد توجه بشر واقع شد. به نسبت کیفیت جوامع و مراحل تاریخی حیات آن ها، در آن دگرگونی هایی حاصل آمد. بدین سان می توان بیان داشت که با کمک راه ها، کالاهای متنوع میان قبیله ها و ساکنان مناطق گوناگون مبادله شد. با تحول جوامع و گذر از مراحل پیش از تاریخ، راه ها نیز از حالت های ابتدایی درآمدند. هماهنگ با پیشرفت و کارایی دیگر نهادهای اجتماعی، پیشرفت و تکامل یافتند.

تاریخچه جاده ابریشم

به دیگر سخن راه های ناحیه ای به راه های منطقه ای مبدل شدند. همین راه ها در مرحله های تاریخی به راه های فرامنطقه ای تازه ای می رسیدند. در میان آنها به طور خاص، یک راه به طول یک چهارم محیط کره زمین، بخش عمده ای از قاره آسیا (شرق) را به بخش عمده ای از قاره اروپا (غرب) پیوند داد. از آغاز سده بیستم میلادی، به عنوان”راه ابریشم” یا جاده ابریشم از سوی دانشمندان اروپایی شهرت جهانی پیدا کرد. محققان دیگر کشورهای جهان نیز اندک اندک این نام و نشان را پذیرفتند.

تاریخچه جاده ابریشم

در اواخر قرن نوزدهم “فردیناند فون ریشتهوفن” جغرافیدان و زمین شناس آلمانی (۱۹۰۵ – ۱۸۳۲)، در توصیف جاده های بازرگانی میان چین، آسیای مرکزی و اروپا، برای اولین بار اصطلاح جاده ابریشم را بکار برد. از آن پس محققان پی بردند که این مفهوم، واقعیت پیچیده ای را در در بر می گیرد. این جاده متشکل از شبکه کاملی از راه هاست که با گذشت قرن ها راه خود را در طول اوراسیا، پی گرفته و عملکردهای متنوع سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، هنری و مذهبی و غیره را تنظیم نموده است.

راه ابریشم و قزوین

جاده ابریشم یا راه ابریشم، شبکه راه های به هم پیوسته ای به منظور بازرگانی در قاره آسیا بود. خاور و باختر و جنوب آسیا را به یکدیگر و به شمال آفریقا و خاور اروپا متصل می کرد. در این گذار، منطقه قزوین از زمان های بسیار دور و پیش از اسلام در مسیر راه اصلی (که شرق را به غرب پیوند می داد) قرار داشته است.

راه ابریشم

در دوران ساسانی ارتباط بین ایران و روم نه تنها در عرصه مناسبات بازرگانی، بلکه در تجارت ابریشم و مناسبات اجتماعی دو منطقه گسترده تر شد. در این دوران، یکی از صادرات مهم چین به ایران ابریشم بوده است. همچنان که ایران ساسانی به اهمیت راه بازرگانی ادویه و تجارت ابریشم از راه زمینی فلات ایران می افزود، راه ابریشم هم به تدریج توانست عرضه کننده انحصاری ابریشم به اروپا باشد. در دوران بعد از اسلام نیز موقعیت قزوین حفظ و بر اهمیت آن افزوده شد.

موقعیت استراتژیک قزوین

شرایط جغرافیایی و استراتژیکی خاص، موقعیت فلات ایران را تبدیل به گذرگاهی جهت عبور و مرور افراد با ملیت ها و قومیت های متنوع نموده است. این گذرگاه که در شمال آن دریای مازندران و در جنوب، خلیج فارس قرار دارد. با در نظر گرفتن نواحی سخت و صعب العبور کنار دریای شمال و نواحی پست و بد آب و هوای بیابانی به سمت جنوب، عرصه ای حدود ۵۰۰ کیلومتر را جهت عبور و مرور افراد آزاد گذاشته است. در مرکز این عرصه آزاد و گذرگاه با اهمیت، سرزمین قزوین واقع شده است. همواره به عنوان مسیری سهل العبور، مورد توجه کاروانیان و تجار راه ابریشم بوده است.

این سرزمین از قدیمی ترین روزگار به نام کاسپین مشهور بوده است. مردم آن بزرگترین دریای بسته جهان را (دریای مازندران- بحرالقزوین) نیز به نام خود جاودانه کرده اند. شهر تاریخی قزوین، در مرکز این منطقه شکل گرفته و روستاها و دیه های آن در یک پیوستگی و ادغام اجتماعی و فرهنگی قرار داشته اند. (تکمیل همایون، ۱۳۷۵ ؛ ص ۴۳ – ۵۸)

اهمیت قزوین در جاده ابریشم

دو عامل اصلی و مهم در دنیای باستان و حتی امروز، دشت قزوین را برای اجتماعات مستقر در فلات ایران دارای اهمیت خاص کرده بود. اول آنکه این دشت از لحاظ حاصلخیزی دارای ظرفیت فوق العاده ای است. این خاصیت برای استقرار اجتماعات اولیه دوران آغاز کشاورزی در تمدن های پیش از تاریخی ایران و دنیای باستان بسیار مناسب بوده است. عامل مهم دیگر، وضعیت خاص جغرافیایی این دشت است که در دامنه جنوبی جبال البرز و حاشیه شمالی کویر مرکزی ایران واقع شده است. داد و ستد و ارتباط در دنیای باستان بین تمدن های شرق و غرب به ناچار از این رهگذر مساعد و قابل زندگانی انجام شده است.

قزوین دروازه جاده ابریشم

همچنین این دشت در سر راه تنها معبر مساعد از نظر تمدن های شمالی واقع شده است. در حوزه بحر خزر و فلات ایران قرار گرفته است. این ارتباط از طریق لوشان، منجیل و رودبار و دره سفید رود انجام می شده است.

در نتیجه دشت قزوین در چهارراه ارتباط تمدن های شرق و غرب و شمال و جنوب دنیای باستان واقع بوده و مسلما ارتباط نزدیکی با هنر و صنایع و فرهنگ این تمدن ها داشته است. نقش مهمی را در برقراری این ارتباط و پیشرفت و تکامل تمدن های گذشته ایفاء کرده است.

  • هتل ایرانیان
  • ۰
  • ۰

دشت قزوین در دامنه های جنوبی رشته کوه های البرز، بستر جامعه ای کهن و یکی از عناصر اصلی شکل دهنده به تمدن فلات ایران است. این دشت به دلیل موقعیت مساعد اقلیمی و ارتباطی اش، نه تنها خود به تولید فرهنگ پرداخته، بلکه گذرگاهی برای دیگر فرهنگ ها نیز بوده است. با وجود تأثیر عمیق این پهنه بر فرهنگ و تمدن فلات ایران، تحولات تاریخی قزوین به همراه تاریخ تمام سرزمین ایران در هاله ای از ابهام قرار گرفته است.

تحولات تاریخی قزوین

اکنون منابع تاریخی این مرز و بوم شامل متونی از مورخان دیگر کشورها، برخی منابع پراکنده از مورخان داخلی، ذخایر باستان شناسی و افسانه های باستانی است. با هتل ایرانیان قزوین همراه باشید تا تحولات تاریخی قزوین بیشتر آشنا شوید. هتل ایرانیان به عنوان یکی از بهترین هتل های قزوین، پذیرای شما مهمانان عزیز و هتل در قزوین است.

شروع تحولات تاریخی قزوین

وجود راه های طبیعی در پناه کوهستان و حوزه آبگیر نسبتا وسیع در دشت و پوشش گیاهی و جانوری مناسب و انبوه، مقدمات رشد و توسعه را در منطقه فراهم کرده است. همچنین سبب ظهور اجتماعات اولیه کشاورز و استقرار دائمی آن ها شد. لذا دشت قزوین در عصر حجر و مس از جمله کانون های جمعیتی بوده است.

تاریخچه قزوین

دشت قزوین حوزه آبریز بخشی از کوه های البرز است که رودهای موسمی متعددی به این حوزه جاری شده است.به همین شکل موجب پیدایش نوعی اقتصاد روستایی توسعه یافته در اعصار گذشته شده است. انباشتن ثروت در این محدوده به گونه ای بوده است که شاهان آشور هر چندگاه به این ناحیه برای به دست آوردن غنائم و اندوخته کشاورزان تحت حمایت شاهان محلی، هجوم می آوردند. شرح این وقایع در سالنامه های آشوری تحت عنوان وقایع ماد سفلی آمده است. (مجابی، ۱۳۸۸) بر اساس نتایج کاوش های باستان شناسی، قدمت سکونت و آغاز شهرنشینی در این منطقه به هفت هزار سال پیش از میلاد می رسد.

ریشه تاریخی قزوین

نام قزوین نیز حامل بار تاریخی است و به احتمال زیاد از نام اقوام کاسی یا کاشی گرفته شده است. آنان هزاران سال پیش در این سرزمین می زیستند. کاشی ها، کاسیت ها، کاشوها، کاشه ها، کاسپ ها و یا هر تلفظ مشابه دیگر، قومی هستند که در هزاران سال پیش، در فلات ایران می زیستند. به هر نقطه ای که می رفتند، اثری از خود برجای می گذاشتند. بسیاری از اسامی تاریخی که هم اکنون بر مکان های جغرافیایی باقی مانده است، یادگاری از حضور آنهاست.

تحولات تاریخی قزوین

نام گذاری های کشور از ریشه قزوین

نام شهرهای کاشان در مرکز ایران، کاشمر در خراسان و بسیاری از نام شهرها و روستاها با تلفظ هایی مشابه یا متفاوت از تحولات تاریخی قزوین گرفته شده است.

همچون کاشک در حومه سبزوار، کاشانک نزدیک تهران، کاشگان در خرقان قزوین، کاشه بالا و کاشه آباد در شمال قزوین، کاسیان در شهرستان خرم آباد ۱، کاشانتو جنب شهر صحنه کرمانشاهان، کاستان در جنوب غربی کاشمر، کاسمند در حومه آمل، کاسان در اطراف فومن، کاسوا در دستجرد حوالی قم، کاسکان هم در نزدیکی بیرجند و هم در جوار کازرون. احتمالا خود شهر کازرون، یادگاری از دوران حضور آن ها است.

نام دریای کاسپین نیز از این دسته است و حتی نام خزر نیز احتمالا برگرفته از ریشه کَس است که “ک” به “خ” و “س”به “ز” دگرگون شده است.

نام بسیاری از اشیاء و ابزارها نیز ریشه در نام همین قوم دارد. اشیائی همچون، کاشی، کاسه، کوزه، گوهر (کوشر که در عربی به کوثر تبدیل شدهاست)، کشکول، کشتی و جز آن ها. همچنین، نوشابه کاس (نوشابه مستی آور که در عربی به کأس مشهور است). غذای کشک از جمله ساخته ها و ابداعات این قوم بودند.

ریشه تاریخی قزوین

کهن ترین اسناد تاریخی، متن های ایلامی وآکدی در ۲۴ سده پیش از میلاد (۴۴۰۰ سال پیش از این) از این قوم یاد کرده اند که با تاخت و تاز در پهنه زاگرس و باختران پدیدار شدند و چند سده پس از آن با تسلط بر تمدن بابل، بیش از ۵ سده بر میان رودان فرمان راندند.

تحولات تاریخی قزوین

در این دوره، آثار قوم کاشی در متن های سرزمین بابل فزونی یافت و شهرهای کاشو، کاسه پا و کاسپانوم در این زمان بر اثر حضور آن ها تأسیس شدند. این قوم در سده های پس از آن با هجوم اقوام دیگری از شاخه های آریایی یا غیر آریایی به دیگر سرزمین ها پس رانده شدند. در درگیری با آریایی هایی که پیش تر به آسیای میانه کوچ کرده بودند، به تدریج مضمحل و در دیگر اقوام ادغام شدند.

به هر رو، در تحولات تاریخی قزوین نام قزوین که در متون تاریخی و حتی در نزد بسیاری قزوینیان کنونی، به صورت کشوین، کشپین، کسبین و کژین نگاشته و تلفظ می شود، به احتمال زیاد، یادگاری از این قوم است. تنها واژه به همراه تعدادی نام جغرافیایی از آن ها باقی مانده است.

  • هتل ایرانیان